שאלות ותשובות

SLS – הינו מרכיב שנמצא בכ – 90% מבקבוקי השמפו הקיימים בשוק (כולל בשמפו "אל דמע" לתינוקות) ובמשחות השיניים. אלה הם ראשי תיבות של Sodium Lauryl Sulfate.

היצרנים משתמשים בו כי הוא זול ומייצר הרבה קצף שנותן תחושת ניקוי. אממה? מה שהם לא מספרים לנו שמדובר בדטרגנט גס מאד! וחריף! אשר משמש לקרצוף רצפות במוסכים ובמפעלי תעשייה, כמסיר שומן ממנועים וכחומר ניקוי לרחיצת מכוניות.

כי כשמשתמשים בו לאורך זמן הוא גורם לסרטן! וחמור מכך, מסתבר שהיצרנים מודעים לנתון הזה אך ממשיכים להשתמש בו כדי לייצר קצף מרשים! הם מכירים היטב את ממצאי המחקרים, שמצאו שבשנות ה –80, שהסיכוי לחלות בסרטן היה 1 מתוך 8,000, ובשנות ה-90, היה 1 מתוך 3 – התפתחות מדאיגה.

בנוסף לסרטן, SLS מצטבר בלב, בכבד, בריאות ובמוח ועלול לפגוע בתפקוד של האיברים הללו. כאשר הוא בא במגע עם העור הוא עלול לעכב תהליכי ריפוי של פצעים, לגרום לדלקות עור ולהפרעות בתפקודו, לאבדן שיער ולפגיעה ביכולתו לצמוח. ילדים מתחת לגיל 6 פגיעים במיוחד כשהם באים במגע עם החומר הזה וחשופים לפגיעה בהתפתחות העיניים שלהם.

פראבנים הם כימיקלים המשמשים כחומרים משמרים ואשר נמצאים ברוב מוצרי הקוסמטיקה –  הדאודורנטים, הסבונים, הקרמים ושאר מוצרי הטיפוח בהם כולנו משתמשים ע"ב יום יומי. משפחת חומרים זו כוללת: מתיל, אתיל ופרופיל-פרבן.

מסתבר שמוצרי קוסמטיקה מורכבים בד"כ מ – 80% מים ו-15% שמן. השילוב של שני החומרים הללו מהווה קרקע פורייה להיווצרות חיידקים ופטריות אשר גורמים לריקבון תוך כמה ימים. כדי להאריך את חיי המדף של כל המוצרים הללו נדרשים חומרים משמרים שתפקידם לחסל את ייצור החיידקים ולמנוע את התפתחות הריקבון. 

אז כן….כל החומרים הללו נספגים במהירות וביעילות דרך העור אל תוך הגוף ומשם אל מחזור הדם הדרך קצרה.

ביולי 2016 – קיבל משרד הבריאות את ההנחיות של ה-FDA (ארגון הבריאות העולמי) והוציא הנחיה מידית להפחית משמעותית את כמות החומרים המשמרים במוצרים טואליטיקה בשוק הישראלי! יודעים למה?

משום שמדובר בחומרים רעילים שאנחנו עושים בהם שימוש יומיומי אשר חודרים לגוף, מגרים את העור וגורמים לרגישויות, גירויים ואלרגיות עוריות. ויותר מכך, מדובר במחוללי מחלות קשות כמו סרטן ובעיקר סרטן השד (מחקרים מצאו קשר בין השימוש המקומי והיומיומי בתכשירים קוסמטיים, בעיקר דאודורנטים באיזור בית השחי, לבין התפתחות סרטן השד).

בשנים האחרונות, אנו רואים עלייה תלולה מאוד בסרטן השד בארצות המערביות, כמו גם יחס לא פרופורציונלי של סרטן בחלקי השד הצמודים לבית השחי, מה שיכול להצביע על קשר לאורח החיים המערבי.

בנוסף, פראבנים הם אסטרוגן!  – וישנה הסכמה מדעית שלאסטרוגן ולחומרים הדומים לו בפעילותם יש השפעה רבה על התפתחות סרטן השד.

מחקרים חדשים מצאו שמעבר להיותם דומים לאסטרוגן בפעילותם, הפראבנים מפריעים לפעילות ה- estrogen sulfotransferase ומונעים את פירוק האסטרוגן (Butyl paraben נמצא הפוגע ביותר) וכך גורמים לעליית כמות האסטרוגן הטבעי. בעקבות ממצא זה עלתה הסברה, במחקרים הללו, שייתכן שהפעולות המיטיבות הזמניות של חלק ממוצרי הקוסמטיקה נובעות פשוט מהעלאת ריכוז האסטרוגן בעור. מחקר נוסף מצא שמתיל פרבן (methyl paraben) יכול לגרום לפגיעה בעור כולל שינויים סרטניים תוך פעולה משותפת של קרינת שמש ואנזימים שונים בעור.

סיליקון שייך למשפחת הפולימרים – תרכובת סינתטית המתאפיינת בצמיגיות גבוהה ועמידות לחום ומשמשת תעשיות רבות כגון רכבים, ציפויים ועוד כמו גם בתעשיית הקוסמטיקה ומוצרי השיער: שמפו, מרככים, קרמים לעיצוב השיער, סרומים ועוד.

הסיליקון הסינתטי קיים גם בקרמים רבים לפנים, לגוף ובקרמים לידיים הרבה פעמים מופיע ברשימת המרכיבים כ-Cyclomethicone/DIMETHICONE. בשימוש בעור הוא מסככך אותו ומעניק את תחושת הלחות החלקלקה והנעימה ובשימוש בשיער הוא נועל קצוות מפוצלים, מעניק לשיער מראה אחיד ומבריק.

  1. כפי שכבר הזכרנו – הוא עשוי מחומרים סינתטיים…כימיקלים המכסים את השיער מהשורש ועד הקצה וגם את עור הקרקפת. המגע של הגוף עם חומרים כימיקלים מסב נזק רב ומצטבר ולכן כדאי להימנע עד כמה שניתן.
  2. סיליקון נמצא ברוב מוצרי השיער וגם לגוף, הקיימים על המדפים כך שגם אם את לא משתמשת בסרום סיליקוני – הסיליקון מוצא את דרכו אל שיערך גם באמצעות השמפו, המרכך, המסכה, הקרם…
  3. כיסוי השיערה אמנם יעניק לה מראה מבריק וגמיש אךבפועל הוא סוגר את השיערה, נועל את הלחות בתוכה ואינו מאפשר לשיער לספוג או לשחרר לחות. התוצאה – השיערה כבדה יותר ומתחת לשכבת הסיליקון היא יבשה יותר ונוטה להישבר ולהתפצל.
  4. סיליקון, על אף שהוא מעניק מראה חיוני, גורם לכךשהשיער “ימגנט” אליו אבק ולכלוך הנצמדים אליו. אלו מכבידים על השיער – גם כאן התוצאה היא הכבדה על השיער המעודדת נשירה.
  5. השימוש בשמפו המכיל סיליקון גורם לכך שלא רק השיערה תתכסה במעטה סיליקוני אלא גם הקרקפת – מה שגורם לכך שעור הקרקפת לא יכול לנשום ולהפריש לחות באופן תקין.
  6. קילופים של המעטה הסיליקוני על הקרקפתייראה לנו לעתים כמו שאריות של קשקשים ויגרמו לנו לרכוש מוצרים אגרסיביים יותר המציעים פתרונות שווא.
  7. רוב חומרי הסיליקון הקיימים בשוק אינם מסיסים בייםולכן אינם יורדים בקלות בחפיפה. לכן גם כשעוברים לשמפו טבעי נדרשים כמה ימים של חפיפה בכדי להיפטר משאריות הכימיקלים על השיער ועל עור הקרקפת.
  8. חשוב לדעת שבגלל הכיסוי של העור וחסימת יכולת העור לנשום כמו גם כליאה של חיידקים וזיהומים לעור, מוצרים סיליקוניםקשורים גם לבעיות של הופעת אקנה זיהומית ובעיות עור נוספות..
דילוג לתוכן